دوره 5، شماره 8 و 9 - ( 9-1393 )                   جلد 5 شماره 8 و 9 صفحات 58-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Job burnout and its related factors in nurses working in governmental hospitals in Lorestan province. 3 2014; 5 (8 and 9) :47-58
URL: http://ndhj.lums.ac.ir/article-1-71-fa.html
فرسودگی شغلی و برخی عوامل مرتبط با آن در پرستاران شاغل در بیمارستان‌های استان لرستان. توسعه پرستاری در سلامت. 1393; 5 (8 و 9) :47-58

URL: http://ndhj.lums.ac.ir/article-1-71-fa.html


چکیده:   (2268 مشاهده)

زمینه و هدف: سندرم فرسودگی شغلی یکی از خطرات شغلی است که می‌تواند وضعیت فیزیکی و ذهنی پرسنل را تحت تأثیر قرار دهد. این معضل به عنوان یک اختلال اساسی در پرسنل مراقبت بهداشتی شناخته شده و به دلیل بالا بودن سطوح استرس ‌در پرستاران در‌ حال افزایش‌ است. پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت فرسودگی شغلی و برخی عوامل مرتبط با آن در پرستاران شاغل در بیمارستان‌های دولتی استان لرستان صورت گرفته است.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی مقطعی، جامعه پژوهش کلیه پرسنل پرستاری شاغل در بیمارستان‌های دولتی استان لرستان بودند. حجم نمونه 297 نفر بود که به روش چند مرحله‌ای تصادفی به مطالعه وارد شدند. از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و ویژگی‌های شغلی و پرسشنامه فرسودگی شغلی ماسلاچ (MBI)  Maslach Burnout Inventoryکه ابزاری روا و پایاست جهت جمع‌آوری داده‌ها استفاده گردید. داده‌های حاصل با نرم‌افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها: اکثر واحدهای مورد پژوهش سطح بالایی از شدت و دفعات فرسودگی شغلی در بعد احساس عدم کفایت شخصی، سطح متوسطی از دفعات فرسودگی شغلی در بعد مسخ شخصیت و سطح پائینی از دفعات فرسودگی شغلی در بعد خستگی عاطفی داشتند. بین فرسودگی شغلی با برخی ویژگی های دموگرافیک و ویژگی‌های شغلی از قبیل سن، جنس، سمت شغلی، سابقه کاری و میزان ساعات کاری ارتباط آماری معنی‌دار مشاهده گردید.

نتیجه‌گیری: نتایج تحقیقات متعدد حاکی از شیوع بالای فرسودگی شغلی در پرستاران و نیز تفاوت و حتی در برخی موارد تناقض در رابطه با عوامل مرتبط با فرسودگی شغلی در محیط‌های کاری مختلف است. به همین جهت ضرورت دارد که مدیران سازمان ها با توجه به عوامل زمینه‌ساز فرسودگی شغلی در سازمان خود در جهت شناسایی و رفع این عوامل اقدامات مجدانه‌ای صورت دهند.

واژه‌های کلیدی: فرسودگی شغلی، استرس، پرستار
متن کامل [PDF 257 kb]   (1189 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/3/17 | پذیرش: 1395/3/17 | انتشار: 1395/3/17

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله توسعه پرستاری در سلامت(دانشکده پرستاری الیگودرز) می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 All Rights Reserved | Nursing Development in Health Journal

Designed & Developed by : Yektaweb