زمینه و هدف: سالمندی با مشکلات سلامتی متعددی مانند مشکلات تغذیه ای، افت شنوایی و بینایی، فراموشی، بی اختیاری ادراری همراه می باشد که می تواند بر کیفیت زندگی سالمندان تأثیر بگذارد. هدف مطالعه بررسی مشکلات شایع سلامتی سالمندان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان آزادشهر در سال ۱۳۹۲ می باشد.
مواد و روش ها :این مطالعه توصیفی- مقطعی در مراکز بهداشتی درمانی شهرستان آزادشهر با استفاده از منابع موجود ۱۴۸ فرم غربالگری مشکلات سرپایی سالمندان مربوط به سال ۱۳۹۲ بصورت سرشماری انجام شد. فرم غربالگری ۱۳ مورد مشکلات سرپایی شایع دوران سالمندی را بررسی می کرد. جهت آنالیز داده ها از نرم افزارspss نسخه ۱۶ و آزمون های آماری، شاخص های حد مرکزی (میانگین و انحراف معیار) و جهت ارتباط با متغیر های کیفی از آزمون کای دو استفاده شد.
یافته ها: نمونه ها ۱/۵۸ درصد مونث و ۴۱,۹ درصد مذکر بودند. سنگینی در گوش راست و چپ به ترتیب ۲۸,۷۶ درصد و ۲۸.۵۷ درصد و مشکلات بینایی در چشم راست و چپ به ترتیب ۲۱.۳۳ درصد، ۲۲.۶۶ درصد، بود. ۲۱.۰۱درصد از آنان کلمات را به یاد نمی آوردند و ۴۲.۷۵ درصد احساس افسردگی می کردند. ۲۰.۱۳ درصد سابقه سقوط در یک سال گذشته داشتند. ۸۷.۳۲ درصد فاقد دندان طبیعی، ۸۴.۴۹ درصد فاقد بیمه تکمیلی بودند. از نظر وضعیت اجتماعی ۲۸.۳۱ درصد تنها زندگی می کردند و ۷۸.۵۷ درصد، حتی سواد در حد خواندن و نوشتن نیز نداشتند.
نتیجه گیری: با توجه به یافته ها، مشکلات شنوایی و بینایی، عدم یادآوری کلمات، احساس افسردگی، سابقه سقوط در یک سال گذشته، نداشتن دندان طبیعی، نداشتن بیمه تکمیلی، تنهایی و بی سوادی، بیشتر دیده شده است که با توجه به مشکلات شایع مشاهده شده، غربالگری و پایش مستمر و هدفمند این گروه می بایست مورد توجه قرار گیرد. همچنین لازم است تمهیداتی نیز از نظر بیمه تکمیلی سالمندان صورت پذیرد.