دوره 8، شماره 2 - ( 12-1396 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 55-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

A Compariative study of developmental status of children 12 months from women with wanted and unwanted pregnancies referred to health centers at lorestan university of medical sciences and health services. 3 2018; 8 (2) :47-55
مقایسه وضعیت تکاملی کودکان 12 ماهه حاصل از حاملگی خواسته با حاملگی ناخواسته مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی لرستان. توسعه پرستاری در سلامت. 1396; 8 (2) :47-55

زمینه و هدف: به دلیل ضرورت پیگیری بیشتر و متفاوت در کودکانی با اختلالات تکاملی در سال‌های اولیه عمر تعیین عوامل مؤثر در بروز این اختلالات در هر جامعه‌ای ضرورت دارد. حاملگی ناخواسته یک مشکل جهانی است که نقش مهمی در تکامل کودک دارد. این مطالعه با هدف مقایسه وضعیت تکاملی کودکان 12 ماهه حاصل از حاملگی خواسته و ناخواسته مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش‌ها: مطالعه با طراحی توصیفی ـ مقایسه‌ای بر روی 300 زوج مادر و کودک 12 ماهه (150 مادر و کودک حاصل از حاملگی خواسته و 150 مادر و کودک حاصل از حاملگی ناخواسته) مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی لرستان به روش نمونه‌گیری چند مرحله‌ای (طبقه‌ای ـ خوشه‌ای) انجام شد. ابزار گردآوری داده‌ها شامل پرسشنامه جمعیت شناختی ـ مامایی، پرسشنامه حاملگی ناخواسته و پرسشنامه استاندارد سنین و مراحل بود. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های مجذور کای، من‌ویتنی، تی مستقل و رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: تأخیر تکاملی در گروه حاملگی خواسته 4 درصد و در گروه حاملگی ناخواسته 6/14 درصد بود. متغیرهای سن مادر، مدت ازدواج، تعداد فرزندان، تحصیلات مادر و درآمد ماهیانه با حاملگی ناخواسته ارتباط معناداری نشان دادند (000/0 P<).
نتیجه‌گیری: می‌توان گفت اثر حاملگی ناخواسته بر تکامل کودک تا حدود زیادی به دلیل اثر متغیرهای دیگر مانند عوامل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی و سن مادر است که بر رابطه بین حاملگی ناخواسته و تکامل کودک موثرند.
دریافت: 1397/3/28 | پذیرش: 1397/3/28 | انتشار: 1397/3/28