دوره 9، شماره 2 - ( 12-1397 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 74-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jafari-Pour F, Soltan-Moradi S, Fallahi B, Foroughi S, Fallahi M. The safety and efficacy of Electronic cigarettes in smoking cessation. 3 2019; 9 (2) :65-74
جعفری پور فاطمه، سلطانمرادی سمیه، فلاحی بیتا، فروغی سعید، فلاحی معصومه. ایمنی و اثربخشی سیگارهای الکترونیک در ترک سیگار. توسعه پرستاری در سلامت. 1397; 9 (2) :65-74

مقدمه: اگرچه محبوبیت سیگارهای الکترونیک (Electronic Cigarettes) در سراسر جهان در حال افزایش بوده اما ایمنی و تأثیر آنها جهت کمک به ترک سیگار ناشناخته باقی مانده و در متون علمی مورد بحث قرار گرفته است. مطالعه حاضر با هدف مروری بر شواهد موجود در خصوص استفاده، محتوا، ایمنی ECها و اثرات بالقوه آن‌ها بر روی سلامت کاربران و همچنین استخراج منابعی جهت هدایت و کمک به تصمیم‌گیری‌ها و سیاست‌های آینده انجام گرفت.
روش‌کار: این مرور با بررسی ایمنی و اثربخشی ECها در بانک‌های اطلاعاتی انگلیسی PubMed، Elsevier، Proquest، Google scholar، موتور جست‌و‌جوی Google، سایر وب‌ سایت‌ها و همچنین در پایگاه‌های اطلاعات فارسی SID و MagIran انجام شد.
یافته‌ها:  ECها ابزارهایی طراحی شده جهت تحویل نیکوتین بدون اشتعال و مواد سمی موجود در دود تنباکو هستند و برخی از کاربران خود را به کاهش مصرف یا ترک سیگار قادر می‌سازند. با این حال دانش و اطلاعات اندکی در مورد اثرات کوتاه و بلند مدت ECها بر سلامت وجود دارد. هرچند برخی از مطالعات نشان داده‌اند که آئروسل، کارتریج، مایعات تعویضی و گازهای منتشر شده از این سیگارها حاوی ترکیبات شیمیایی و ذراتی هستند که دارای اثرات حادی بر سیستم قلبی-عروقی و عملکرد ریوی بوده و همچنین با خطر ابتلا به سرطان همراه می باشند.
نتیجه‌گیری: اجازه دادن به ECها جهت رقابت با سیگارهای سنتی در بازار میتواند سبب کاهش مرگ‌و‌میر و ناخوشی ناشی از سیگارکشیدن شود. با این‌حال اثرات سلامتی ECها ناشناخته بوده و ممکن است جوانان را به استفاده دوگانه از EC و تنباکوی سنتی تشویق کند. از آنجایی که اکثر مطالعات روی مشکلات حاد سلامتی ناشی از EC متمرکز شده‌اند، تحقیقات بیشتر جهت بررسی ایمنی و پتانسیل استفاده طولانی مدت و کارایی به عنوان ابزار ترک سیگار ضروری هستند.
دریافت: 1398/2/2 | پذیرش: 1398/2/2 | انتشار: 1398/2/2