دوره 13، شماره 1 - ( 1-1401 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 15-4 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jadidi Z, Abasali-Zadeh M, Masoumi S, Kazemi F, Parsa P. Assessment of Prenatal Care Process Based on Donabedian Model in comprehensive health centers in Hamadan. 3 2022; 13 (1) :4-15
جدیدی زهرا، عباسعلی‎زاده مریم، معصومی سیده زهرا، کاظمی فریده، پارسا پریسا. ارزیابی فرایند مراقبت های دوران بارداری بر اساس الگوی دونابدین در مراکز جامع سلامت شهر همدان. توسعه پرستاری در سلامت. 1401; 13 (1) :4-15

زمینه و هدف: گسترده‌ترین مدل مورد استفاده در ارزیابی کیفیت مراقبت‌های بهداشتی، ارزشیابی خدمات در حیطه ساختار، فرآیند و پیامد بر مبنای الگوی دونابدین میباشد. در این تحقیق با تاکید بر نقش مراقبت‌های دوران بارداری بر بهبود سلامت مادران به بررسی الگوی دونابدین پرداخته شده است.
مواد و روش‌ها: این مطالعه مقطعی در سال 1398 بر روی 320 مادر باردار انجام شد. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک ماما و خدمت گیرنده، پرسشنامه ساختار مراقبت، عملکرد تکنیکی، رضایتمندی و تعامل بین فردی بود. داده‌ها پس از جمع‌آوری با نرم افزار spss-16 آنالیز شد و سطح معنی‌داری 05/0 در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: در این مطالعه میانگین نمرات ساختار مراقبت در حد مطلوب بود. عملکرد ماما با میانگین نمره 89/4 ± 19/21 از سطح مطلوبی برخوردار نبود. بیشترین میزان رضایتمندی مراجعان از نحوه ارائه خدمات در زمینه مشاوره و مراقبت با میانگین نمره 10/6 ± 8/38 و کمترین میزان در زمینه آموزش‌های دریافت شده با میانگین نمره 10/5 ±60/15 بوده است. در بخش تعامل بین فردی میانگین نمره مهارت‌های ارتباطی 15/1±80/27 و مهارت کلامی 46/2 ± 25/19 بود که در سطح مطلوبی می‌باشد، ولی در مهارت غیر کلامی، مهارت گوش دادن فعال و در بعد حفظ حریم خصوصی سطح متوسطی  بدست آمد.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج بدست آمده، اصلاح توزیع نیروهای مامایی و آموزش آنان در زمینه اهمیت ارائه استاندارد مراقبت‌ها و آموزش مهارت‌های ارتباطی می‌تواند باعث افزایش کیفیت مراقبت‌ها در تمامی ابعاد شود.
واژه‌های کلیدی: مراقبت، بارداری، الگوی دونابدین
دریافت: 1400/9/25 | پذیرش: 1400/12/15 | انتشار: 1401/2/3