زمینه و هدف: چشم بعنوان عضو حساسی از بدن در طول زندگی ممکن است دچار بیماریهای مختلفی شود که بواسطه آن سلولهای رنگدانهای شبکیه و فتورسپتورها را درگیر میکند و به دنبال آن دید فرد بیمار کم میشود و در نهایت به کوری میانجامد . از جمله این بیماریها، بیماری تخریب لکه زرد چشمی یا دژنراسیون ماکولا وابسته به سن است لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر آموزش راهبردهای نظمجویی شناختی هیجان بر ارتقای کیفیت زندگی در بیماران تخریب لکه زرد چشمی در کلینیکهای منتخب چشمی شهر تهران سال 1397 انجام شد.
مواد و روش ها: این پژوهش به شیوه نیمه تجربی و از نوع پیشآزمون و پسآزمون با گروه کنترل اجرا شد. نمونه پژوهش 90 بیمار مبتلا به آسیب لکه زرد چشمی بود که از طریق نمونهگیری در دسترس جمعآوری و به صورت تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. قبل از مداخله پرسشنامه کیفیت زندگی توسط هر دو گروه تکمیل شد. جلسات آموزش راهبردهای نظام جوئی شناختی هیجان به صورت گروهی با استفاده از سخنرانی و پمفلتهای آموزشی در هفته یک بار، در کلینیک چشمی در شهر تهران برای گروه مداخله اجرا شد. بعد از مداخله نیز پرسشنامه توسط دو گروه تکمیل شد. دادهها با روش تحلیل کواریانس مانکوا (چند متغیره) با SPSS 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: یافتههای پژوهش نشان داد میانگین کیفیت زندگی بیماران قبل از مداخله 58/4 به بعد از مداخله 82/6 افزایش پیدا کرد. با وجود کنترل اثر پیش آزمون، بین دوگروه مداخله و کنترل از لحاظ پسآزمون مربوط به میانگین نمرات کیفیت زندگی (92/607=F) تفاوت معناداری وجود دارد (01/0P<).
نتیجهگیری: مطالعه حاضر نشان داد که گروه راهبردهای نظمجویی شناختی هیجان بر ارتقای کیفیت زندگی مؤثر بوده است. این نتیجه تلویحات مهمی در زمینه آموزش و ارتقای بهداشت روانی بیماران چشمی دارد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |