دوره 6، شماره 1 و 2 - ( 3-1394 )                   جلد 6 شماره 1 و 2 صفحات 10-5 | برگشت به فهرست نسخه ها

Effect of Small Group Education on Intradialysis Weight Gain and Blood Pressure in Hemodialysis Patients. 3 2015; 6 (1 and 2) :5-10
تأثیر آموزش به شیوه گروه کوچک بر اضافه وزن و تغییرات فشار خون بین دو جلسه همودیالیز در بیماران همودیالیزی. توسعه پرستاری در سلامت. 1394; 6 (1 و 2) :5-10

چکیده:   (2095 مشاهده)

زمینه و هدف: بسیاری از بیماران تحت درمان با همودیالیز آگاهی کاملی از محدودیت مصرف مایعات ندارند لذا دچار مشکلاتی مانند افزایش وزن و فشارخون می‌شوند. افزایش آگاهی می‌تواند موجب تصحیح رفتارها و ارتقاء دانش آن‌ها برای عملکرد صحیح شود. این پژوهش با هدف تأثیر آموزش به شیوه گروه کوچک بر اضافه وزن و تغییرات فشار خون بین دو جلسه همودیالیز در بیماران همودیالیزی انجام شد.

مواد و روش‌ها: در این پژوهش نیمه تجربی، اطلاعات از 42 بیمار همودیالیزی که به روش نمونه‌گیری از طریق سرشماری انتخاب شده بودند به وسیله چک‌لیست جمع­آوری شد. محیط پژوهش بیمارستان‌های آموزشی شهر همدان بود.  قبل از شروع جلسات آموزش به شیوه گروه کوچک، میانگین اضافه وزن و فشارخون سیستولیک بیماران هر روز و  طی یک هفته ثبت شد. پس از آن 4 جلسه آموزش به شیوه گروه کوچک انجام شد. یک هفته و یک ماه پس از اتمام جلسات، متغیرهای مورد نظر مجدداً اندازه­گیری شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزار spss نسخه 17 استفاده شد.

یافته‌ها:  میانگین اضافه وزن بین دو جلسه دیالیز قبل، یک هفته و یک ماه بعد از اتمام جلسات آموزشی به ترتیب 64/3، 34/1 و 71/1 کیلوگرم بود (00/0>p). همچنین میانگین فشارخون سیستولیک قبل، یک هفته و یک ماه بعد از آموزش به ترتیب 7/139، 6/129 و 5/129 بود (00/0>p) که در هر دو مورد این اختلاف معنادار بود.

نتیجه‌گیری: آموزش به شیوه گروه کوچک می‌تواند به عنوان روشی مؤثر و کم هزینه موجب کاهش اضافه وزن و فشار خون سیستولیک بین دو جلسه همودیالیز در بیماران دیالیزی شود، همچنین می‌توان از این روش برای افزایش سطح آگاهی و آموزش به سایر بیماران مزمن استفاده نمود.

دریافت: 1395/3/17 | پذیرش: 1395/3/17 | انتشار: 1395/3/17