دوره 10، شماره 1 - ( 6-1398 )                   جلد 10 شماره 1 صفحات 47-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jafari-Pour F, Jafar-Zadeh M, Khazir Z, Foroughi S, Jadidi F. Cigarettes and Gastrointestinal Disorders. 3 2019; 10 (1) :41-47
جعفری پور فاطمه، جعفرزاده معصومه، خزیر زهرا، فروغی سعید، جدیدی فاطمه. سیگار و اختلالات دستگاه گوارش. توسعه پرستاری در سلامت. 1398; 10 (1) :41-47

زمینه و هدف: سیگار کشیدن یک ریسک فاکتور مهم برای اختلالات گوارشی مانند زخم پپتیک، بیماری کرون و انواع سرطان هاست. مطالعه حاضر، مهم ترین و شناخته شده ترین اثرات سیگار را بر دستگاه گوارش مورد بررسی قرار می دهد.
 روش بررسی: این مرور با استفاده از کلید‌واژه‌های Smoking، Gastrointestinal diseases، Inflammation وCancer در بانک‌های اطلاعاتی انگلیسی Pubmed، Elsevier، Proquest، Google scholar، موتور جست‌و‌جوی Google و سایر وب‌ سایت‌ها و همچنین با استفاده از کلید واژه های سیگار کشیدن، اختلالات دستگاه گوارش، التهاب و سرطان در پایگاه‌های اطلاعات فارسی SID و MagIran بدون هیچ نوع محدودیت زمانی انجام گرفت.
 یافته‌ها: قرار گرفتن در معرض دود سیگار با افزایش اپوپتوز سلول‌های اپیتلیال، سلول‌های دندریتیک توتال، ماکروفاژها، CD4، CD8T به همراه بیان تنظیم نشده mRNA در CCL9 و CCL20 که محرک شیمیایی مهمی در پاتوژنز بیماری کرون هستند همراه است. دود سیگار موجب تسریع کولیت به وسیله سلول‌های IFN-YT و CD4 می‌شود. همچنین دود سیگار می‌تواند سبب استرس اکسیداتیو و اختلال عملکرد وازودیلاتور در میکروواسکولار التهابی مزمن و در نتیجه ایسکمی، زخم و فیبروز شود. به علاوه، سیگار کشیدن می‌تواند موجب فرآیند سرطان‌زا در مجرای GI به واسطه التهاب و آزادسازی واسطههای التهابی متعددی همچون سایتوکینها، TNF-a، IL-I، IL-6، کموکین، CXCLI و CXCL8 گردد.
 نتیجه‌گیری: سیگار کشیدن یک عامل مضر و مؤثر در ایجاد پاتوژنز و تومورزایی در دستگاه گوارش است. به عبارتی آن منجر به التهاب مزمن شدید و سپس گسترش سرطان در قسمت های ملتهب می گردد. مطالعات مکانیسمی دقیق اثرات سیگار کشیدن ممکن است در توسعه درمان های مؤثرتر برای اختلالات مختلف دستگاه گوارش کمک کننده باشد.
دریافت: 1398/8/19 | پذیرش: 1398/8/19 | انتشار: 1398/8/19