دوره 13، شماره 3 - ( 9-1401 )                   جلد 13 شماره 3 صفحات 59-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yala F. Investigating the relationship between work-family conflict and the quality of professional life of nurses working in the ICU of hospitals affiliated to Golestan University of Medical Sciences in 2021-2022. 3 2022; 13 (3) :47-59
یلا فرزانه، روحی قنبر، سبزی زهرا. بررسی ارتباط تعارض کار- خانواده و کیفیت زندگی حرفه‌ای پرستاران شاغل در بخش ICU بیمارستان‌های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی گلستان سال 1401-1400. توسعه پرستاری در سلامت. 1401; 13 (3) :47-59

چکیده:   (530 مشاهده)
زمینه و هدف: تعارض کار و خانواده نتیجه عدم تعادل و ناسازگاری است که بر سلامت و روابط خانوادگی پرستاران تأثیر منفی می‌گذارد و چالش‌هایی را برای فرد و سازمان ایجاد می‌کند. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط تعارض کار خانواده با کیفیت زندگی حرفه‌ای پرستاران بخش مراقبت ویژه تدوین شده است.

مواد وروش‌ها: این مطالعه توصیفی مقطعی است که در سال 1401-1400 انجام شد. جامعه پژوهش پرستاران شاغل در بخش مراقبت ویژه ICU بیمارستان‌های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی گلستان بود. نمونه‌گیری به صورت تخصیص متناسب و در دسترس بر اساس معیار ورود از بین جامعه پژوهش انتخاب شد. طبق فرمول حجم نمونه 268 پرستار لحاظ شد. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه روا و پایا کیفیت زندگی حرفه‌ای Stamm، تعارض کار خانواده Carison و فرم ثبت اطلاعات دموگرافیک جمع‌آوری شد. داده‌ها وارد نرم‌افزار SPSS نسخه 18 وارد شد. سپس با توجه به توزیع عدم نرمال داده‌ها با استفاده از آزمون آماری اسپیرمن، من ویتنی و کراسکال والیس آنالیز انجام شد. سطح معناداری 05/0 در نظر گرفته شد.

یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد که میانگین سنی پرستاران 01/7±81/31 و میانیگن سابقه کار آنها 88/5±00/8 بوده است. میانگین نمره کل تعارض کار خانواده 50/12±45/53 بود و سطح کلی تعارض کار خانواده در سطح متوسط بوده است. میانگین نمره کیفیت زندگی حرفهای پرستاران 57/10±33/78 و در سطح بالا بوده است. تعارض کار خانواده با کیفیت زندگی حرفهای پرستاران شاغل در بخش مراقبت ویژه ارتباط آماری معنادار داشته است( 499/0= rو 000/0p=). تعارض کار خانواده فقط با سمت شغلی ارتباط آماری معنادار داشته است( 05/0>p ) و با سایر متغیرهای فردی و حرفهای ارتباط آماری معنادار نداشته است. کیفیت زندگی حرفه‌ای فقط با متغیر جنس، شغل همسر و سابقه بیماری زمینه‌ای در خانواده پرستاران ارتباط آماری معنا‌دار داشته است ( 05/0>p ).

نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های این مطالعه که نشاندهنده رابطه بین کیفیت زندگی حرفه‌ای با تعارض کار- خانواده در پرستاران شاغل در بخش مراقبت ویژه می‌باشد؛ می‌توان نتیجه گرفت که با برنامه‌ریزی صحیح جهت افزایش کیفیت زندگی کاری پرستاران می‌توان شاهد کاهش تعارض کار- خانواده آنان بود.
نوع مطالعه: گزارش مورد | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/9/2 | پذیرش: 1401/9/20 | انتشار: 1401/9/29