دوره 14، شماره 2 - ( 12-1402 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 49-37 | برگشت به فهرست نسخه ها

ebrahimpour mouziraji Z, Sanagoo A, Saadat Mehr S R, Sadeghi A, Safari M, Jouybari L. Epidemiology of schizophrenic patients hospitalized in psychiatry wards at Panj-Azar educational center in Gorgan(Iran). 3 2024; 14 (2) :37-49
ابراهیم‌پور موزیرجی زینب، ثناگو اکرم، سعادت مهر سیدرضا، صادقی علیرضا، صفری مبینا، جویباری لیلا. اپیدمیولوژی بیماران اسکیزوفرنی بستری در بخش‌های روان‌پزشکی در مرکز آموزشی‌درمانی پنج آذر گرگان. توسعه پرستاری در سلامت. 1402; 14 (2) :37-49

زمینه و هدف: اسکیزوفرنی ویرانگرترین بیماری روان‌پزشکی است که با علائم روان‌پریشی و اختلال عملکرد فرد در ابعاد مختلف مشخص میشود. با توجه به بار بیماری برای خانواده، جامعه و سیستم بهداشتی درمانی، برنامه‌ریزی مناسب جهت ارائه خدمات بهداشـت روان، نیازمنــد اطلاعــات پایــه بوده و شناخت حجـم و مشخصات مشـکل در هر جمعیتی مسأله مهمی می‌باشد. لذا این مطالعه با هدف شناسایی مشخصات جمعیت شناختی و بالینی  بیماران اسکیزوفرنی انجام شد.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی، پرونده‌های موجود (216 پرونده) مربوط به بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی مرکز آموزشی درمانی 5 آذر گرگان در بازه زمانی 1398 تا 1400 به صورت تمام شماری مورد بررسی قرار گرفتند. برای جمع‌آوری اطلاعات از فرم گردآوری اطلاعات جمعیتشناختی و مشخصات بالینی استفاده شد. با نرم افزار  SPSSنسخه 16 و آمار توصیفی و تحلیلی آنالیز داده انجام شد.
یافته‌ها: یافته‌ها نشان دادند که بیشترین افراد مبتلا را زنان 2/69% تشکیل دادند. وضعیت جمعیتشناختی بیماران شامل مجرد، 4/53% با دامنه سنی 40-31 سال 1/35 %، قومیت فارس1/59%، بیکار3/55 %، دارای سطح تحصیلات سیکل 5/25%، با رتبه تولد اول 7/20 %، فرم پارانوئید %7/32، با میانگین روزهای بستری 31/ 25 روز و میانگین تعداد دفعات بستری 38/4 بار می‌باشند.
نتیجه‌گیری: با توجه به اینکه اغلب بیماران از جنس زن، سنین جوان و مجرد تشکیل می‌دهند، این یافتهها میتواند جهت برنامهریزی بهداشتی مانند غربالگری، شناسایی، ارجاع بیماران، اقدامات پیشگیرانه مورد استفاده قرار گیرد.
واژه‌های کلیدی: اسکیزوفرنی، فراوانی، اپیدمیولوژی
دریافت: 1402/6/3 | پذیرش: 1402/8/20 | انتشار: 1402/12/21