زمینه و هدف: زایمان در آمبولانس به دلایل زیادی از جمله فاصله زیاد محل سکونت مادران باردار تا مراکز بهداشتی- درمانی، صعب العبور بودن جادههای مواصلاتی، کمبود آگاهی و تأخیر در مراجعه به هنگام رخ میدهد. این مطالعه جهت بررسی اپیدمیولوژی زایمان در آمبولانس در یک مقطع یکساله در استان چهارمحال و بختیاری انجام شده است.
مواد و روشها : این مطالعه یک مطالعه توصیفی، مقطعی میباشد و به روش گذشتهنگر انجام شده است و در آن کل مأموریتهای مربوط به بارداری و زایمان در اورژانس پیشبیمارستانی استان چهارمحال و بختیاری در سال 1401 استخراج شده و سپس از میان آنها تعداد زایمانهای صورت گرفته با کمک و همراهی پرسنل اورژانس، قبل از رسیدن به بیمارستان و یا مراکز مجهز درمانی تعیین گردید. آنالیز دادهها با نرم افزار SPSS نسخه 16 و آمار توصیفی و تحلیلی انجام شد.
یافتهها : از تعداد 954 مأموریت مربوط به مشکلات بارداری، 18/6 درصد (59 مورد) منجر به زایمان قبل از انتقال به بیمارستان شده است. از این تعداد 23/54 درصد (32 مأموریت) زایمان در آمبولانس و یا توسط پرسنل اورژانس پیشبیمارستانی در صحنه بوده است و 77/45 درصد (27 مورد) قبل از رسیدن پرسنل اورژانس زایمان انجام شده است. در مأموریتهای منجر به زایمان در آمبولانس 12/53 درصد (17 مورد) ماما در آمبولانس حضور نداشته است و زایمان با کمک و همراهی تکنیسینهای مرد انجام شده است. تعداد 13 مادر باردار (36/1 درصد) از تماس گیرندگان با اورژانس به علت مخاطرهآمیز بودن وضعیت مادر و یا صعب العبور بودن مناطق، توسط اورژانس هوایی منتقل شدهاند.
بحث و نتیجهگیری: به نظر میرسد به دلیل فاصله زیاد بسیاری از مناطق روستایی و عشایری تا مراکز بهداشتی درمانی مجهز و صعب العبور بودن راههای مواصلاتی و همچنین عدم مراجعه بموقع مادران باردار، زایمان در آمبولانس اجتنابناپذیر است. لذا برای حفظ سلامت مادر و نوزاد در هنگام زایمان، آموزش تئوری و عملی برای کسب مهارت در مدیریت زایمان برای پرسنل اورژانس پیش بیمارستانی الزامیست.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1403/3/6 | پذیرش: 1403/6/8 | انتشار: 1403/6/25